Alla inlägg den 16 juli 2012

Av Jennie Written Things - 16 juli 2012 20:01


Hej! 

Efter en springtur ända bort till Golden Gate och tillbaka kröp jag bokstavligen in genom lägenhetsdörren och allt jag kunde tänka på var "maaaat... maaaaat!" men inte så konstigt när man har 3.2 i sockervärde och har sprungit som en dåre i 24 plusgrader, haha.

Hivade snabbt ihop lite tonfiskröra, ett LCHF-recept jag fått av min jobbkompis Malin som innefattar tonfisk, lök (valfri, inte vitlök) majonnäs och eventuellt lite gurka. Det funkar lika bra som frukost, mellanmål, lunch, middag, kvällsmat eller varför inte som pålägg på rostat bröd (som jag dock inte äter) och det bästa av allt är att det är så himla gott PLUS att man blir proppmätt!

Eftersom att jag vet att det är oerhört många som förkastar LCHF och vad det står för så tänker jag ha en liten lektion med er läsare (som är fler än jag någonsin trodde skulle vela läsa min blogg, tack!) om vad det egentligen innebär. LCHF står som bekant för lite kolhydrater och mycket fett och innehåller, enkelt sagt, ingen pasta, potatis, ris eller vetemjöl och socker = perfekt för den som vill få bort "överflödskilona" eller har diabetes. LCHF gör nämligen så att man går ner i vikt - nähä - men på ett annat sätt än man kan tro. Det är inte fett som binder vätska och "fyller upp" kroppen, utan det är kolhydraterna som gör det! Kolhydrater bör egentligen inte ens ätas förutom av världsatleter i och med att de helt enkelt inte är bra för en normalsvensson som inte rör speciellt mycket på sig. Helt annat än man kan tro, eller hur? Så slutar du bara äta kolhydrater kommer du gå ner i vikt på nolltid och stanna på den nivå som din kropp tycker är hälsosam. I alla fall i teorin, jag har inte gått ner ett endaste kilo sedan jag började utan istället upp två... men det är väl vad min kropp anser bra, så jag kan inte klaga, haha.


 
Det dummaste du kan göra om du vill gå ner i vikt är att lägga upp en extra potatis på tallriken och istället plocka bort lite av såsen eller grytan i och med att fettet faktiskt är det som mättar. Av fett blir du mätt! Du kan äta sjuhundra potatisar och bli proppmätt, men inom två timmar är du hungrig igen även om blodsockret är stabilt. Äter du bacon och ägg till frukost håller du dig mätt gott och väl till middagen, jag lovar! 

Jag äter inte LCHF helt enligt regelboken och heller inte för att gå ner i vikt. Men sedan jag fick diabetes har min diabetesläkare gett mig order om att inte äta kolhydrater och under de tio månaderna som gått sedan jag fick diagnosen har jag åtminstone dragit ner på det intaget med 80 %. Och jag mår så oerhört mycket bättre nu än jag gjorde för ett år sedan, två år sedan, tre. Jag är piggare, orkar mer, sover kortare och bättre, slipper blodsockerfall och -höjningar. Jag tycker att det här är något som alla borde prova, vad än experterna säger. Enligt mig är LCHF ingen diet utan ett sunt val till vanlig mat som i längden inte är bra för kroppen. De säger att fett i överdriven mängd är farligt, men vad är inte farligt idag? Stekt potatis kan ge cancer, alkohol förstör levern på sikt... 

Ät det du blir glad av och det du mår bra av så kommer kroppen tacka dig på sikt, det kan jag garantera. Dessutom är min tonfiskröra bland det godaste jag ätit, plus att jag kommit i bekantskap med så oerhört många och goda andra rätter jag inte hade en aning existerade för ett år sedan.

Vilken mat får man då äta? Jo, alla grönsaker som härstammar från ovanjorden men lök går också bra. Broccoli, blomkål, fänkål, rättika, paprika, tomat, gurka, isbergssallad, räkor, kräftor, kyckling, kött, bacon, all sorts fisk, grädde, ost, ägg, avokado, spenat och det går även att ersätta ris med fullkornsquinoa, -bulgur och -couscous, men i måttliga mängder. Ett annat tips är att steka vitkål och strimla det i smala bitar, det är till och med godare än ris! Jag har säkert glömt tusen saker, men ja... det går att göra så otroligt många rätter även utan kolhydraterna. Om du någon gång verkligen längtar efter att sätta tänderna i en Carbonara, gör det! Det gör ingenting om du syndar en gång i veckan, om du köper ostbågar eller som mig, syndar i torrostade jordnötter, så länge man håller det på en hälsosam nivå och inte föräter sig.

LCHF är ingen diet, det är en livsstil som snart kommer att bli en del av dig om du bara ger den en chans. Och när den väl satt sig där, när ni väl blivit kompisar, så kommer du aldrig någonsin vela äta någonting annat. Jag lovar.

 

  Vägen till en sund livsstil går genom magen. Lita på magkänslan, välj LCHF! 

Av Jennie Written Things - 16 juli 2012 08:07


Hej!

Har just cyklat till jobbet och här sitter man fram till klockan 16:00. Hoppas att solen och värmen håller sig kvar tills dess så kan jag... eh, kom just på att jag är billös till ikväll och inte tar mig längre än till stan. Och på mammas skruttiga cykel, som förövrigt tillhört min farfars mor, vågar jag inte sitta så länge på. Den har redan slängt av mig en gång med huvudet, eller hakan för den delen, före så att jag fick limma ihop den två dagar före balen...


Ett antal tandläkarbesök senare och Pronaxen i bagaget är jag nu någorlunda fixerad. Jag hade väldigt tur i oturen att jag landade på hakan och inte på tänderna, det enda som egentligen hände var inflammation plus en liten förskjutning i käkleden och stora skrapsår på händer och knän. Och jag kan säga det att det var i en jäkla fart jag kom just innan cykeln tvärnitade och jag flög hals över huvud över styret, så det förvånar mig att jag blev så lite skadad som jag blev.

För två år sedan, prick två dagar innan skolavslutningen, fick jag en spricka i ringfingret efter att ha spelat brännboll och skulle försöka ta lyra. Bollen landade rakt på mitt böjda finger och ja, det blev att hälsa på de vitklädda människorna på sjukhuset då också. Ofattbar tur man har ibland, speciellt dagarna innan sommarlovet. haha.

Nu får jag hoppas att jag håller mig frisk och så långt ifrån skador som möjligt för det är inte mycket kvar av sommaren nu och jag har för avsikt att verkligen njuta av varenda dag. Till hösten börjar allvaret med flytt, ny skola och nytt jobb och jag kan knappt vänta tills vi får inreda vår alldeles egna lägenhet och livet börjar på riktigt.

 

Vem är jag?


Jag är som vem som helst och ingen alls. Jag är duglig, ärlig och ironisk. Besitter den skevaste humorn i stan. Författarhjärta. Always.

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Sök efter gamla inlägg

Förfluten tid

Kategorier

En titt i backspegeln

Translate the blog


Ovido - Quiz & Flashcards