Direktlänk till inlägg 21 januari 2013
Hej!
Bjöd mamma på senapstäckt lax, smörstekt brysselkål, grön bulgursallad och citron/dragonsås till middag och det var mumma, så receptet kommer nedan. Det var egentligen bara ett hopkok av alla möjliga ingredienser som faktiskt blev goda ihop och någonting jag definitivt ska laga här framöver också.
Till laxen:
Fyra portionsbitar lax a 125 gram styck
Creme Fraiche
Grovkornig senap
Salt och peppar efter smak och tycke
Till salladen:
Ett halvt huvud isbergssallad
Tio brysselkål
En portion couscous/bulgur
Broccoli
Ärtor
En liten rödlök
Apelsinskal från en halv blodapelsin
Krossade linfrön
Kombon är helt uppåt väggarna galen men det blir skitgott, jag lovar! Hittade ett recept på internet som jag gjorde om litegrann för att passa laxen.
Sås:
Creme Fraiche
Citronpeppar
Dragonpeppar
Salt
Chili
Lägg den tinade laxen i en ungssäker skål, sida vid sida. Krydda med salt och citronpeppar. Blanda en matsked senap, creme fraiche och andra kryddor och häll över laxen så att det täcker alltihop. Sätt in i ugnen, 175 - 200 grader i 20 - 25 minuter.
Blanda isbergssallad, broccoli, ärtor, brysselkål, krossade linfrön, rödlök och apelsinskal i en matberedare tills det bara är småbitar kvar, lägg sedan dit en portion couscous/bulgur. Stek därefter brysselkålen på högsta värmen tillsammans med en stor smörklick under intensiv omrörning i cirka fem-sju minuter, låt det sedan vara på ettan eller tvåan under lock tills laxen är färdig. Häll över smält smör innan servering.
Resten av Creme Fraichen använder du till såsen: Häll i citronpeppar, dragonpeppar, lite salt och lite chili och blanda. Sätt i små kaffekoppar som du sedan ställer på varje tallrik och fyller upp resterande plats med laxröran, brysselkålen och grönsalladen och servera. Jättegott om än ganska komplicerat med matberedaren och gud vet vad för att få i ordning på allt, men resultatet blev supergott.
Jag som inte är van vid senap tyckte att det här var en bra start på att börja äta även det. Lagom starkt och kryddigt och lagom smak av senapen, men det går givetvis att utesluta den helt eller minska ner från en matsked till en halv eller liknande. Ett bra helgmiddagrecept kanske?
Livet rullar vidare. Vi arbetar båda två som förskolepedagoger, lärare, lärarassistenter, elevassistenter, resurs, extra resurs, resurspedagog, fritidspedagog... Vikarier alltså. Det är faktiskt väldigt roligt och man kan i stor mån välja sin ege...
Klockan är bara lite över 22 men vi och jag har legat i sängen sedan bastun som blev en lång dusch halv nio. Bastun startade inte, den jäkeln. Eller den startade men den blev inte varm. Så mycket att vänja sig vid och lära sig när man just flyttat in...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|