Alla inlägg den 4 april 2013

Av Jennie Written Things - 4 april 2013 19:37


Hej! 

Nu har jag precis landat framför datorn efter ett besök hos mormor med mamma. Som alltid fick vi en fin pratstund i bilen, tack för det! Lägenheten är nu fylld med långsam, avslappnande musik från min favoritlista. Soundtracket från Titanic, Beyond Borders, Twilight, Spirit och Gladiator blandas med Il Divo och Celine Dion inför en lång dusch och sen filmen La vita e belle. Johan är på Stenbäcken och ser hockey och allting är tomt och stilla förutom musiken som svävar ut genom högtalarna. Avkoppling när det känns som bäst helt klart :) Men sen får han allt komma hem ♥


Imorgon blir det Öppet Hus på Frevisören, besök hos farmor och farfar, träning och lite COOP-shopping av en glutenfri LCHF:ig brödmix jag hittade häromdagen. Tänkte slänga ner lite mandlar och honung och göra farmors hälsobröd fast lite nyttigare. Fredag också, igen?! Veckorna går så vansinnigt fort när man är arbetslös, man hinner knappt reagera så är det fredag, måndag, och så fredag igen. Helt sjukt. Men det ändrar sig nog nu när vi börjar jobba. Vi har fått flera napp på lägenheter och jag hoppas att någon kommer fastna och gärna ganska nära Värtahamnen. Vi får vänta och se helt enkelt :) 


 




Av Jennie Written Things - 4 april 2013 10:15

Hej! 


Imorse fick jag ett mail av min moster som verkligen gav mig en riktig aha-upplevelse. Rubriken var: "Normalisera ditt blodsocker och rädda tusentals"  av kostdoktorn.se- den handlade alltså om diabetes. Såhär stod det: 


"Det här är det viktigaste jag skrivit på länge. Som du säkert redan känner till är vården av diabetiker i Sverige en skandal. De får ännu oftast råd att äta kraftigt blodsockerhöjande mat (kolhydrater; pasta, potatis, ris, vitt bröd, vitt mjöl). Precis den mat som bevisligen gör den sjukare och får dem att använda sig av mer medicin. Skandalen påverkar dig: Även om du inte själv har diabetes så finns någon av de 350 000 svenskarna med sjukdomen säkert i din familj eller bland dina vänner.


Dagens kolhydratrika kostråd till diabetiker baseras inte på en enda vettig studie som visat bra effekt. De baseras bara på den numera motbevisade rädslan för fet mat. Det är hög tid att lägga den bakom oss. Så hur kan vi hjälpa till att skynda på frågan, så att inte fler svenskar än nödvändigt blir blinda, dementa eller amputerade på grund av sin urspårade diabetes?"


Alltså jag satt och hoppade upp och ner i soffan med vidöppna ögon, DET ÄR JU DET JAG HAR SAGT HELA TIDEN! Diabetiker mår inte bra av att äta mat som innehåller kolhydrater. Det är bevisat, det gör vi inte, och på artikeln jag tänker bifoga fanns det exempel på vad som händer med insulinmängden när vi stoppar i oss bröd eller pasta. Slutar vi äta mat med högt kolhydratinnehåll behöver vi inte ta ens i närheten av den insulinmängd vi vanligtvis gör, och det gäller alla oavsett om man haft diabetes i femtio år eller fem. Det spelar ingen roll att vi balanserar kolhydratsintaget med mer insulin, kroppen behöver inte så mycket insulin om vi bara skulle skärpa till oss med maten, dessutom ligger kolhydraterna kvar i kroppen länge och bryter ut när insulinet slutat verka - exempelvis på nätterna!


Men det är inte så bara att veta om inte ens diabetesläkare har sagt någonting. Jag fick höra detta det första jag gjorde och jag har läst på så otroligt mycket under de två år som gått sedan den dagen. Varför kan jag inte äta potatis längre? Vad händer om jag gör det? 



Artikeln nämde vidare, och det tänker jag också göra baserat på mina erfarenheter: Vi behöver inte vara rädd för fet mat. Ingen behöver vara rädd för att äta LCHF (low carb high fat). Den "dieten" är inte så populär som den är för att folk svälter när de äter det och tycker att det är vedervärdigt. ALLA som provat LCHF tycker att det är helt underbart, a little bit of heaven och det finns miljoners med recept. Den första veckan är tuff, men sen... sen kommer du undra om du verkligen mådde så bra som du trodde innan. Jag har ALDRIG mått så bra som efter att jag slutade äta kolhydrater, eller drog ner på det så mycket jag kan. Magen är inte längre uppsvälld, jag sover bättre, jag känner mig piggare... och blodsockret är stabilt!!!


Så snälla ni med diabetes, och ni andra som läser detta: Sprid vidare detta budskap. Det är så många drabbade som inte vet om det, som inte vet att de äter fel mat och därför får otroliga blodsockertoppar och dalar... Varför göra sig själv blind, amputerad och se hur organen sviktar en efter en när vi blir sextio för att vi inte åt hälsosamt och bra medan det gjorde skillnad? Ät bra och må bra för din egen skull, för din familjs skull, för dina kommande barn och din man/fru. Snälla. Jag, som kroniskt sjuk diabetes typ 1, ber dig. Om du kan göra skillnad, varför gå en alldeles för säker död till mötes, alldeles för tidigt?

 

Här är artikeln: http://www.kostdoktorn.se/diabetes/?utm_source=Kostdoktorns+nyhetsbrev&utm_campaign=1e183af886-Test&utm_medium=email

 

 

 




Vem är jag?


Jag är som vem som helst och ingen alls. Jag är duglig, ärlig och ironisk. Besitter den skevaste humorn i stan. Författarhjärta. Always.

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Sök efter gamla inlägg

Förfluten tid

Kategorier

En titt i backspegeln

Translate the blog


Ovido - Quiz & Flashcards