Direktlänk till inlägg 17 februari 2014

Glada och fulla av liv

Av Jennie Written Things - 17 februari 2014 17:23


Vet ni vad jag har gjort? Jag kom hem, ersatte kläderna mot morgonrocken och kurade ihop mig under täcket. Heltid idag, sovit lite mindre än optimalt efter en ack så underbar helg och drömde om gymmet under eftermiddagstimmarna. Men jag tänker inte ens ha dåligt samvete för något av det. Tänker inte komma med massa undanflykter och ursäkter. Varför ska jag det? Jag har det så skönt och mysigt här där jag ligger inkilad mellan täcken och kuddar och orken till träning finns helt enkelt inte isag. Men det är okej. Jag vet att den kommer tillbaka. Imorgon är en ny dag. Ibland måste man få lyssna på kroppen, det är när man börjar göra det varje dag som man fortsätter stanna hemma. Är du ovan att röra på dig kommer kroppen vela vara hemma hela tiden. Är du ovan att äta lågkolhydratkost kommer kroppen kräva kolhydrater och socker och söta saker innan den har vant sig.


Det kommer dröja länge innan nästa gång jag äter någonting sött. Det är inte värt det. Jag vet att jag inte kan sluta när jag väl börjat, jag vet hur ont det gör min kropp. Hela kroppen står i brand efter att blodsockret nått skyhöga nivåer och jag mår gräsligt illa och det smärtar i muskler och leder. Jag mår hemskt. Och sen är sötsuget en riktig jävel på att hålla sig fast... nej. Det är inte värt det. Jag behöver ingen sån skit, inga onödiga massintag med kolhydrater. Litegrann, ja, men inte i mängder. Så det tål att funderas på. Vill du gå ner i vikt? Äter du ändå godis och fika och bullar och tänker att "jag kan väl unna mig" var och varannan dag, så vill du inte. Du vill inte. För om du viljat det, så hade du gett dig fan på att stå emot sockertrollet, du hade sett långsiktigt, tänkt längre än till skafferiet där chokladen finns.


Jag säger inte att det är enkelt att gå ner i vikt. Det förstår jag att det inte är. Att räkna kalorier och äta lättprodukter är det dummaste man kan göra vid viktnedgång, det är det som föder sockersug och en känsla att inte vara riktigt mätt. Ät tills du blir mätt, dra ner på kolhydraterna - en mindre potatis, ät sallad istället för ris, drick smaksatt vatten, (lime, apelsin, ingefära) använd helfet grädde och creme fraiche i din matlagning, stek i smör och sluta med socker, juice och fika så lovar jag att varenda en med lite hull att man går ner i vikt. Och hitta en träning som passar just dig. Det kan vara cykling, promenader, hemmaträning... vad som helst som får upp flåset - dammsugning! Skurning! Gör matlagningen till en dans med utfall och benböj och lyft bakmaskinen tio gånger från magen och upp till bröstet med raka armar!  INGENTING är omöjligt!


Det spelar ingen roll hur "tjock" du är, hur ledsen du är på det du ser i spegeln och hur mycket du hatar din kropp. Lågfettprodukter och att räkna kalorier gör dig bara olyckligare, frustrerad och än mer ledsen. Bra mat från grunden gör dig kanske inte lycklig just nu, men i det långa loppet kommer din kropp tacka dig. Det viktigaste är att börja i små mängder. Sätt upp delmål, inte att du ska gå ner tjugo kilo till midsommar, för det är för mycket, för stort, för maffigt att börja med som mulligt otränad. Men mest handlar det om acceptans. Är du nöjd med det du ser i spegeln? Okej, bra, då kan du stänga ner det här och forsätta med ditt liv, glad och lycklig, precis som det är menat att vi ska vara.


Men är du inte nöjd och det där dåliga samvetet gnager i huvudet... Jag borde träna mer... jag vill inte se ut såhär... jag har alltid varit tjock... så vet att det går att förändra. Vet att det kommer göra dig starkare, bättre, gladare, nöjdare. Vet att det kommer att förändra dig om du bara ger dig fan på det. Ingenting är omöjligt. Göm dig inte bakom en fasad om att allting är så bra om allting håller på att rasa. Våga prata om det. Våga ha modet att förändra.


Sluta bry dig om alla andra, att huset ska vara rent, att du måste göra läxorna och inte har tid med annat än fryspizza idag igen... släpp kraven. Se till dig själv. Vad mår jag bra av? Och gör sedan det. Inga men, inga "tänk om", inga "jag kan inte", "jag hinner inte", "äh jag kan väl unna mig idag..." För du är bättre än så. Vi är alla bättre än så. Vi är alla bättre än ett olyckligt liv. Det är inte menat att vi ska leva så. Inte olyckliga. Inte i förnekelse. Inte lessna, tomma. Utan glada och fulla av liv.


 



 
 
Ingen bild

Malin

17 februari 2014 18:30

Lilla vän du har rätt i mycket du skriver men... Har man ALDRIG varit överviktig så vet man inte vilken kamp det är + att det handlar inte enbart om intag av kalorier.
Kramar

Jennie Written Things

17 februari 2014 19:33

Det handlar om attityden. Vill man gå ner i vikt så gör man det. Det är likadant med allt annat man tar sig för. Det handlar om vilja. Vill man, så går det,l allt annat är bara skitsnack. Jag fick diagnosen kronisk diabetes i sep -11 och jag vann över den därför jag bestämde mig för det. Vilja och kunskap är allt, utan det lyckas man inte med någonting alls.

 
Göran

Göran

24 februari 2014 13:19

Halkade in med slumpknappen och måste hålla med Malin litegrann. Jennie, du är ung ännu men livet kommer att lära dig att det som är enkelt för dig kan vara jättesvårt för nån annan. Din verklighet är inte alla andras verklighet. Några kan ta fram den där viljan, andra inte. Om alla kunde skulle det inte finnas alkoholister, överviktiga, etc.
Men jag är glad för din skull om du har den kraften och förmågan. Några år längre fram i livet kanske du drabbas av något du inte orkar ta dig ur lika lätt. Du har rätt i princip, att det handlar om den egna viljan. Men, som jag sa, det som är lätt för dig kan vara närapå omöjligt i nån annans ögon. Eller även för dig i ett annat skede av ditt liv. För tro mig, det kommer att förändras! Många gånger! På gott och ont...
Men jag hoppas att du lyckas behålla din vilja livet igenom! Ha det!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

Jennie Written Things

24 februari 2014 22:21

Åh vilken härlig kommentar! Tack för ett klokt och ärligt svar. Jag tycker att viljan är det absolut starkaste vi har, att det är den som styr våra val i livet. Du har helt rätt i det du säger. Givetvis går viljan hand i hand med orken och det är orken som inte alltid finns där och alltså den som får viljan att spricka. Men det gamla talesättet "vill man så går det" är en bra och allt för sann morot som vi borde försöka tänka i alla lägen. Tack för din kommentar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jennie Written Things - 1 april 2018 20:06


Påsken är här och alla barnen Isaksson är samlade med sina respektive. Jag har suttit ute i stugan mot solväggen och halstrat korv med mina nära en förmiddag när solen sken. Ansiktet värmdes upp av vårsol och av deras skratt och historier. Sedan sp...

Av Jennie Written Things - 15 februari 2018 07:57

  Livet rullar vidare. Vi arbetar båda två som förskolepedagoger, lärare, lärarassistenter, elevassistenter, resurs, extra resurs, resurspedagog, fritidspedagog... Vikarier alltså. Det är faktiskt väldigt roligt och man kan i stor mån välja sin ege...

Av Jennie Written Things - 12 februari 2018 19:38

Igår träffade jag en stor valp-Rottweiler som var så fruktansvärt fin med tjock, härlig päls och som tryckte sig mot mig när jag kliade honom på rumpan. Det fick mig att vela ta upp erbjudandet om vaccination mot min extrema kattallergi, vilket går...

Av Jennie Written Things - 3 februari 2018 22:39

Klockan är bara lite över 22 men vi och jag har legat i sängen sedan bastun som blev en lång dusch halv nio. Bastun startade inte, den jäkeln. Eller den startade men den blev inte varm. Så mycket att vänja sig vid och lära sig när man just flyttat in...

Av Jennie Written Things - 2 februari 2018 22:13


Vi tar allt en dag i taget. Även om de mentala listorna är långa, fyllda med text och saker att bocka av en efter en. Jag älskar listor. Alltid gjort. Aldrig varit tillräckligt strukturerad för att ha koll på dem, men vad gör det, listorna skrivs änd...

Vem är jag?


Jag är som vem som helst och ingen alls. Jag är duglig, ärlig och ironisk. Besitter den skevaste humorn i stan. Författarhjärta. Always.

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6 7 8 9
10
11
12 13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2014 >>>

Sök efter gamla inlägg

Förfluten tid

Kategorier

En titt i backspegeln

Translate the blog


Ovido - Quiz & Flashcards