Direktlänk till inlägg 9 juli 2013

Vad är det egentligen med diabetikers okunskap om vikten att äta rätt?

Av Jennie Written Things - 9 juli 2013 18:24

Hej!

Nu har jag gjort det igen... irriterat mig på människors okunskap om sin egen sjukdom. Svarar man på frågor om diabetes kan man gärna svara sanningsenligt på dem. Jag skumläste en blogg alldeles just och fastnade på det här "jag äter husmanskost (har diabetes), då jag blivit avrådd att äta LCHF av min läkare för det är inte bra för diabetiker". Tillåt mig att brista ut i ett stort, härligt gapskratt. Jag följer så många fina människor på Instagram, människor med och utan diabetes som alla har en gemensam nämnare - LCHF:ätande. En av tjejerna har diabetes som jag, äter LCHF, det vill säga ett lägre intag av kolhydrater, och hon tar som jag en endaste spruta om dagen... och hon har haft diabetes i femton år!

LCHF betyder lågt intag av kolhydrater. Inte noll intag, men lite mindre. En potatis mindre. Mer grönsaker än ris och absolut inget vitt ris eller vanlig pasta. Varför är detta så svårt att förstå, att läsa sig på? Jag har "bara" varit sjuk i två år men jag har sökt upp så mycket information jag kan, provat olika grejer för att hjälpa min sjukdom, för att ge mig ett bättre och friskare liv, och jag är knappast beroende av mina sprutor trots att jag har typ ett diabetes.


Äter jag LCHF, lite mindre kolhydrater (en portion om dagen) behöver jag inte ta mitt snabbverkande insulin. Det är samma för mina följare och de jag följer i LCHF-världen, de med diabetes, de säger samma sak. Och påstår man att det är fel har man inte provat själv, påstår man att vi som gör på det sättet tar ihjäl oss själva med den metoden - så är det de som har fel. Jag har aldrig mått så bra som vid LCHF LÄGRE INTAG AV KOLHYDRATER-ÄTANDE, varesig nu eller innan jag fick diabetes. Att få diabetes visade sig vara bland det bästa som hänt mig, jag började ta hand om min kropp än mer, äta och träna rätt, och med den här matkulturen mår jag såååå bra!!! Varför hävdar vissa då i sten att det inte "alls är bra för kroppen", när det uppenbarligen är det? Mitt sockervärde har varit perfekt det senaste året, perfekt som i den bemärkelsen ATT DET INTE SYNS PÅ TESTET ATT JAG HAR DIABETES.

Jag äter en portion kolhydrater om dagen, vanligtvis frukosten, bestående av tex havregrynsgröt, smörgåsar eller msli, sen äter jag MINDRE av den mängden under dagen. Tio pommes frites, massor av grönsaker, två grillkorvar åt jag till middag, en portion turkisk yoghurt + jordgubbar till lunch och en påse mandlar till mellanmål, och LCHF-bröd till frukost med 3 gram kolhydrater per bit. Sockervärdet håller sig stabilt hela tiden då, det går inte ner och det går inte upp till en dålig nivå. Jag har tagit sex enheter insulin på två dagar och unnat mig en rad Marabou-choklad.

Och jag mår strålande. LCHF innebär inte att man ska ta BORT alla kolhydrater, bara MINSKA på dem = vilket är superbra för oss med diabetes, som då 1) lever längre, 2) kan minska intaget av snabbverkande insulin, 3) känner sig i bättre mental och fysisk form, 4) inte behöver småäta stora mellanmål hela tiden och 5) känner sig mätt längre. Vad är nackdelen med LCHF? Ingenting. Det finns ingen, bara för att mindre kolhydrater är bra för varje människa. Ät fett, ät inte fett, men du kommer att känna dig betydligt piggare om du minskar på din vita ris-konsumtion. Och det gäller med eller utan diabetes.Taggar: #lchf #lowcarb #lowcarbhighfat #måbra #diabetes #botadiabetes #mat #hälsosam #livsstil #funderingar #tankar #inspiration


 
 
Ingen bild

frågande

9 juli 2013 22:08

Många typ 1 diabetiker upplever en så kallad smekmånad. En lugn period efter diagnos när det uttröttade betacellerna får hjälp av injicerat insulin. De kan då hämta sig så att patienten efter en tid klarar sig helt utan eller med mycket små mängder injicerat insulin.

Vi håller tummarna för att din smekmånad håller i sig så länge som möjligt (om diagnosen typ 1 diabetes är korrekt).
Att inte belasta de kvarvarande betacellerna genom att minska intaget av kolhydrater kan kanske förlänga denna period. Att öka insulinkänsligheten med fysisk aktivitet hjälper också.
Vidare, håller man sig frisk på andra sätt till exempel undvika infektioner (i den mån det nu går) - kan också hjälpa.

Men, har man en uttalad insulinbrist finns ingen kost i världen som kan hålla sjukdomen i schack. Det är visserligen rätt att vissa drag i de nya, moderna dieter som introducerats på senare tid påminner om den lågkolhydratkost man satte patienter med typ 1 diabetes på innan insulinet kom. Dessa patienter blev dock extremt katabola, vilket det låga innehållet av kolhydrat bidrog till.
Ingen kunde i längden överleva på denna kost.

Jennie Written Things

10 juli 2013 08:21

Diabetes kan inte försvinna nej, men med hjälp av rätt kost och träning går den att lindra. Jag lider knappt av den,likaså de tjejer jag följer som äter samma som jag och har gjort det länge - en spruta långtidsverkande om dagen är ett måste men sen beror det helt på vad jag/vi stoppar i mig/oss om jag behöver snabbverkande eller ej.

 
Ingen bild

Diabetiker

9 juli 2013 23:05

Kul att det går bra för dig. Jag klarar mig inte alls utan kolhydrater. Vid fysisk ansträngning så hamnar jag kring 1.3 o.s.v Allas kroppar är olika och det finns inte rätt eller fel.

Jennie Written Things

10 juli 2013 08:18

Självklart äter man kolhydrater före, under och efter träning, och går upp till ca 15.0 mmol före. Jag blir också låg när jag tränar men då äter jag dextrosol följt av en tallrik pasta när jag kommer hem och så mår kroppen bra igen. Att ta insulin till exakt allting man äter känns ju inte precis bra det heller, min läkare sade åt mig att bara jag tar det dygnsverkande så behöver jag inget eller mycket litet snabbverkande tack vare kosten och träningen.

 
Ingen bild

Diabetiker 2

10 juli 2013 10:17

Men vissa kan inte äta bara efter träning, då blir man för låg. Det man äter påverkar ju kroppen först efter ett tag. Skulle jag äta som dig pasta efter träningen skulle jag få högt värde efter ca en timme. Måste äta innan träningen. Som sagt olika för olika personer, och det beror ju på hur den egna kroppen reagerar. En del diabetiker har ju kvar lite egen insulin produktion vilket påverkar måltids doser. Sen har det ju betydelse vilken typ av insulin du har.

 
Ingen bild

Diabetiker 2

10 juli 2013 10:29


Kanske något att tänka på då du som diabetiker ofta känner stress, oro m,m
För liten mängd mat eller efter fysisk aktivitet kan blodsockret blir för lågt då blir det "energibrist" i kroppen som då reagerar med att försöka höja blodsockret på olika sätt. Kroppen blir stressad och stresshormonerna gör att du börjar må konstigt. Ofta blir du darrig och skakig och får hungerskänslor. Du kan också bli svettig, irriterad, blek, få hjärtklappning eller få svårt att tänka klart och bli yr.

 
Ingen bild

Diabetiker

10 juli 2013 23:10

Visst kan man göra så också, men det är farligt att träna med högt blodsocker. Jag ser till att äta som vanligt, ta insulin och träna två timmar efter måltiden ungefär när det korttidsverkande insulinet slutat verka. Blodsockerdippen kommer först ca en timme efter träning och kroppen jobbar hela natten. Vid en extremt tung arbetsdag fick jag vara utan insulin i nästan två dagar och praktiskt taget trycka i mig allt jag kom åt för att inte hamna under 1,0 mmol. Det obehagliga är att jag fortfarande är vaken när det blir så lågt. lchf skulle ta död på min kropp, men det funkar bra för dig, det är huvudsaken.

Jennie Written Things

11 juli 2013 09:31

Precis och jag har inte påstått annat, MEN det skulle hjälpa många andra diabetiker som lider av ständigt högt blodsocker att äta mindre kolhydrater alternativt träna mer... :)

 
Ingen bild

Diabetiker

11 juli 2013 12:44

Absolut. Det finns inte rätt eller fel. Det är individuellt vad som funkar, om du mår bra av ditt sätt att äta så är det helt rätt. Fattar inte grejen med alla besserwisser attityder vart alla tror att deras sätt att leva är rätt. Jag får smälla i mig kolhydrater ibland, och det funkar perfekt för mig, jag skulle aldrig ändra mig för att någon klagar, det hoppas jag att du inte heller gör. Peace

Jennie Written Things

11 juli 2013 20:29

Så länge man hittar sin grej så är det bara tuta och köra! :) Tack för dina åsikter!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jennie Written Things - 1 april 2018 20:06


Påsken är här och alla barnen Isaksson är samlade med sina respektive. Jag har suttit ute i stugan mot solväggen och halstrat korv med mina nära en förmiddag när solen sken. Ansiktet värmdes upp av vårsol och av deras skratt och historier. Sedan sp...

Av Jennie Written Things - 15 februari 2018 07:57

Livet rullar vidare. Vi arbetar båda två som förskolepedagoger, lärare, lärarassistenter, elevassistenter, resurs, extra resurs, resurspedagog, fritidspedagog... Vikarier alltså. Det är faktiskt väldigt roligt och man kan i stor mån välja sin ege...

Av Jennie Written Things - 12 februari 2018 19:38

Igår träffade jag en stor valp-Rottweiler som var så fruktansvärt fin med tjock, härlig päls och som tryckte sig mot mig när jag kliade honom på rumpan. Det fick mig att vela ta upp erbjudandet om vaccination mot min extrema kattallergi, vilket går...

Av Jennie Written Things - 3 februari 2018 22:39

Klockan är bara lite över 22 men vi och jag har legat i sängen sedan bastun som blev en lång dusch halv nio. Bastun startade inte, den jäkeln. Eller den startade men den blev inte varm. Så mycket att vänja sig vid och lära sig när man just flyttat in...

Av Jennie Written Things - 2 februari 2018 22:13


Vi tar allt en dag i taget. Även om de mentala listorna är långa, fyllda med text och saker att bocka av en efter en. Jag älskar listor. Alltid gjort. Aldrig varit tillräckligt strukturerad för att ha koll på dem, men vad gör det, listorna skrivs änd...

Vem är jag?


Jag är som vem som helst och ingen alls. Jag är duglig, ärlig och ironisk. Besitter den skevaste humorn i stan. Författarhjärta. Always.

Kalender

M Ti On To Fr L S
1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Sök efter gamla inlägg

Förfluten tid

Kategorier

En titt i backspegeln

Translate the blog


Skaffa en gratis blogg p www.bloggplatsen.se